lørdag 2. januar 2016

Min erfaring med kjøttsag "De-luxe" modell fra Moe & Co

Terningkast: 1Moe & Co AS selger flere typer kjøttsager - men kan dem virkelig kalles kjøttsager?

Svaret er etter min mening NEI!
Siste årene har jeg prøvd flere varianter av sager levert av Moe & Co AS. Den billigste, en midt i mellom, og denne "DeLuxe" modellen som de kaller den.

Den røde tråden i alle sagene er at dette er en hybrid av ett eller annet. Det virker som om det er modifiserte billige sager beregnet på snekkeravd. i garasjen - enkle jobber som sådan.

Siden jeg kun hadde negative erfaringer med de to tidligere sagene jeg hadde kjøpt, så valgte jeg å slå på stortromma denne gangen. Kjøpte derfor DeLuxe modellen. Den måtte ha noen forbedringer opp mot de andre, samtidig som det har gått noen år siden jeg testet de andre. Det måtte etter min mening ha skjedd forbedringer og modifikasjoner basert på hva kundene tilbakemelder. Selv har jeg tilbakemeldt flere ganger, men ser ikke tegn til at det skjer stort på innovasjonsfronten.

Jeg var så "dum" å kjøpe den i butikk over disk. Istedenfor burde jeg handlet den via nettet, og spandert disse 200,- kr i frakt og levering på posten. Da ville jeg hatt angreretten i behold. Derfor anbefaler jeg alle andre som eventuelt tørr kjøpe disse sagene om å bestille dem via nett - da kan du heve kjøpet innen 14 dager.

Sagband og renhold
Den kom naturligvis delvis flatpakket. En måtte montere bein, bord og andre deler. Manualen var dårlig og veldig utydlig, så det gikk sin tid med det. Litt trangt å feste skruene til beina som skulle innimellom motor og saghjul.

Det viste seg fort at deler som fabrikken har montert ikke var godt nok. Etter litt bruk løsnet maskinskruer og andre skruer. Det må derfor gåes over før bruk og vitner om dårlig kvalitet.

Etter at alt var ferdig montert ble jeg skuffa. Bordet som kalles et rullebord er slakt og når det går i endeposisjon går det utav sporet sitt, og derved bare bekrefter mine tanker om kvaliteten.
Det har skjedd et fremskritt når det gjelder mulighet for renhold, men det er bare marginalt. Denne har fått et plasttrau i bunn som samler opp noe av avfallet fra kjøttskjæring. På tidligere modeller har dette landet i bunn på stålplaten.

Renholdet er ellers like vanskelig som tidligere. Det legger seg avfall overalt, selv inne ved motor. Kjøtt og fett kan ikke vaskes av med vann da motor ikke er tildekket, og lager og stål vil bli defekt og ruste. Det må derfor påregnes å tørke av med klut, noe som er vanskelig med matrester som ofte har mye fett i seg. En må også demontere deksler med skruer for å komme til. Altså mye arbeid etter bruk må påregnes.

Ubrukelig i bruk
Etter at alt er satt sammen, lager justert (ledehjul for sagblad oppe og nede), båndhjul justert, og alt er verifisert av en erfaren båtbygger som har brukt båndsager i mange år, så var det bare å hente frem egenproduserte pinnesider. 4 stk.
    Sagen ble startet og alt så vel ut. Pinnesider som er tørket skal være noe av det enkleste en slik sag kan brukes til, og jeg hadde godt håp. Første pinnesiden skal skjæres. Første pinne gikk greit, nr 2 gikk også greit. Bladet bet godt.

Så etter 4-5 kappede pinner startet helvete. Da hoppet sagbladet av på øvre trinse. Det var blitt sleipt og fettete der. Jeg tørka over med duk, og hev på sagblad. Det ble skjært nye 2 pinner. Da skjedde det igjen.
Bladet hoppa av på nedre hjul. Samme opplegg; fett og avsporing.

Prøvde å justere litt på ledehjulene, men ingen bedring. Slik gikk det, 2-3 sider så avsporing.
Det tok 1,5 time å skjære 4 pinnesider, noe som skulle tatt 10 minutter.

Ettersom jeg hadde noen frosne lammelår som også skulle kappes fryktet jeg det verste. Det ble bekreftet fort. Skar 3 cm inn i det, så hoppa alt av igjen, og igjen, og igjen.

Trebåtbyggeren verifiserte ledehjul, justeringer av løpehjul etc, men fant ingen feil.
Han bemerket at det burde være en gummiforing på de store løpehjulene som burde gi bedre friksjon, og som vi har sett på tidligere kjøttsager. Denne er ikke med på DeLuxe modellen. Usikkert på om resultatet hadde vert noe annet.

Trolig burde løpehjulene hatt en kant i endene som holdt sagblad på plass, men det er nok en grunn til at det mangler. Jeg måtte gi opp å sage lammelårene.

Sikkerhet lik null
Ingen av dekslene for åpning inn til løpehjul og sagband har sikkerhessperrer. De bør og skal ha micro chip sensor som gjør at sag ikke starter når lukene er åpne. Dette har vi sett på andre sager at er tilstede. På en måte var det greit, siden en måtte inni lukene 50 ganger for å ta på bandet, men det er ikke bra at slikt er utelatt.

Konklusjon
Det har skjedd lite og ingenting med sagene fra Moe & Co.
De fremstår som svært dyre opp mot hva de leverer.

Å velge DeLuxe fremfor den billigste har lite å si, og det er bortkastede penger å velge den dyreste.

Inovasjonen er dårlig sett i et 6 årsperspektiv, og det er mye som skal til for å kalle denne bastarden en "kjøttsag". Dette er og blir en rimelig tresag for hobbybruk. Trolig ikke brukendes til det engang da stabiliteten i sagblad neppe er god nok til å skjøre ut etter streker og maler nøyaktig nok.

Dette er rett og slett altfor dyrt og dårlig, anbefales IKKE.

Moe & Co AS har fått anledning til å komme med en tilbakemelding pr mail for 3 uker siden, den er ikke besvart på noen måte.

TERNINGKAST 1.

5 kommentarer:

 1. Kikket på denne. Skal finne noe annnet etter erfaringene dine.

  SvarSlett
 2. Kikket på denne. Skal finne noe annnet etter erfaringene dine.

  SvarSlett
 3. Kikket på denne. Skal finne noe annnet etter erfaringene dine.

  SvarSlett
 4. Akkurat samme erfaring. Trodde det måtte være brukerfeil først. Men nei, dette er fiasko sag.

  SvarSlett
 5. Enig på alle punkt

  SvarSlett