tirsdag 18. februar 2014

Bygging av røykehuset

For å røyke trenger en et skikkelig røykehus. Dette er bygget av diverse plank som jeg har hatt liggende.

Først startet jeg med en ramme på ca 70 cm x 70 cm x 170 cm høyde.

Som en ser så er det laget til luke for å få inn kjøtt og fisk til rister, eller oppheng.

Under har jeg laget en liten luke som jeg bruker til å bytte ut røykeklosser og ellers sjekke om det gløder i labyrintrøykeren. Skal senere komme tilbake til egen sak om de forskjellige røykkildene mine.

Røykehuset ble kledd med furu panel. Dette for å holde vekten nede ettersom jeg vil ha dette portabelt.

Det ble satt inn pakninger mellom dører og luker, samt at alle sideskjøter ble limt med trelim. Grunnen er enkel; holde huset tettest mulig.

Taket er mulig å ta av. Det ligger pakning mellom taklokk og røykehuset.


Røykehuset er malt med hvit jotun extreme oljemaling utvendig. Hvit ble valgt for å holde temperatur lavest mulig om sola står på under røyking.

Slik ser huset ut med taket montert. Har brukt vanlig sutaksplate under, deretter furupanel og så takpapp utvendig.

Røykehuset er utstyrt med to stk ventiler nede på hver side. Dette så jeg var brukt på flere av de proffe metallskapene en får kjøpt på nett. Ettersom jeg bruker røykgenerator så er ikke disse ventilene i bruk. Men om en skal bruke labyrintrøyker, eller en rue med spon så ser jeg at det kan være greit å slippe inn litt trekk nede. Dette har jeg rett og slett ikke forsket noe særlig på enda.

Inni røykehuset har jeg lagt opp til 6 rustfrie rister for røyking av fisk og kjøtt. Dette synes jeg var greit ettersom jeg har hørt om andre som har hengt opp fisk som igjen har løsnet og falt ned i bunn på røykutvikler. I tillegg slipper en små hull i maten om en skal henge dette opp.

Det var litt av en utfordring å finne metallrister i rustfritt stål. Forsøkte meg flere steder som Jernia, og lignende butikker. Fikk beskjed om at det var lite å velge mellom, og at de kun hadde kakerister som ikke var så solide.

Etter å ha grublet litt så tok jeg meg en tur til BIR gjenvinningsstasjon i nærheten. Der fant jeg flere komfyrer med rustrie rister. Disse var litt ukurante og ikke bred nok. Derfor tenkte jeg meg litt til om og tok turen til Elkjøp og så hva som stod der. Jammen hadde jeg flaks, for hva fant jeg ikke der? Jo, et kjøleskap med 8 rister inni - av solid kvalitet, rustfrie og fin bredde. Jippi. Jeg var i mål. Nå har jeg 6 rister og 2 i reserve. Kjørte dem i oppvaskemaskinen og de ble som nye.

Videre fant jeg et 70 x 70 metallplate som jeg har lagt i bunn. Denne skal hindre brannfare når jeg bruker elektrisk røykutvikler, eller labyrintrøyker. Denne fant jeg på BIR gjenvinningsstasjon.

Etter 2 røykinger med skrei fant jeg ut at det måtte inn et plexi glass på hoved døren. Årsaken til dette er at røykehus er så tett at det er vanskelig å se om det røyker skikkelig inni der. Derfor har jeg måtte åpne døren på gløtt hver time for å sjekke røykmengden, da slippes masse verdifull røyk ut.
Nå er det satt inn et rundt plexiglass som ble montert på innsiden av døren.


Slik ser det ut når en åpner døren for å sjekke røykmengde, og fargen på maten.

Det siste som nå gjenstår er å finne en løsning på å trille røykehuset. Pr nå har jeg slept det for hånd med det resultat av at beina blir defekte. De splintres når det dras på asfalten. Du lurer gjerne på hvorfor jeg ikke kan ha det på en fast plass?
Svaret er enkelt. Her på vestlandet hvor jeg bor blåser det gjerne fra 3 retninger samme dag, og gjerne mye vind. Ettersom jeg bruke en røykutvikler som er litt var for vind, er jeg avhengig av å sette det i le side når en røyker. Det er ikke alltid like lett å planlegge været den dagen en skal røyke, for prosessen starter gjerne 3-4 dager før røykingen med salting, tørking osv.

Avslutter med diverse bilder fra sluttresultatet. Åpen for tilbakemeldinger og tips i kommentarfeltet under.
Bilde av luftventil venstre side.

Bilde av ventil under røykutvikler

Montert plexiglass innvendig dør.

Rustfrie rister funnet i gammelt kjøleskap.

Ferdig røykehus. Gjenstår å få det på hjul.

12 kommentarer:

 1. sett røykeriet i en trekasse og bruk sekkehjul når du flytter det

  SvarSlett
 2. Svar
  1. Helt supert.
   Men anbefaler ikke Smokai i dette - om en likevel skal ha smokai som røykkilde må en ikke over 0,5 til 1 literen.

   Har satt inn 4 stjerneventiler - så jeg synes huset fungerer meget bra. Skulle jeg gjort det opp igjen hadde jeg laget meg større dør slik at jeg kunne sette ristene inn direkte med fisk på.

   Slett
 3. Svar
  1. Pga sur og elendig røykkvalitet. Å lufte hjelper ikke når lufttrykket drar med seg tjæreholdig og fuktig røyk. Har forsøkt de fleste røykmetoder, og smokai/ venturi baserte røykutviklere kommer nederst på listen over røykremedier.

   Anbefaler klosserøyker eller Holmsmoker. Topp kvalitet på røyken.

   Slett
 4. Hei hold på å bygg røykhus på 70×70×1200 holder det med 2 10 mm ventiler til utlufting i toppen? Skal bruke smokai generator

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg gikk for 2 i topp, og to nede. Det holder.
   Men smokai gir enormt med røyk, så jeg ville hatt to oppe på hver side. (Testet både en og 3 liter smokai). Gir for mye og skitten røyk, så de kvitta eg meg med fort.

   Slett
 5. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 6. Du nemner klosserøyker, er det den frå Matrøyk.no eller anbefaler du en annen? Er heilt ny, kun på planleggingsstadiet enno, men tar imot gode tips!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, jeg bruker disse, har nå tre stk alt ettersom jeg skal røyke med tidsur. En holder.

   Den er den beste, selv om jeg har en fra Jula som også gjør en god jobb. Det er mange fra jula som ble solgt, generasjon 2-3, som ikke holdt mål, og mange fikk ikke røyk av disse. Etter det stoppet de å selge disse. Dette var av merket Mustang.

   Anbefaler matrøyk, de har brukt mye tid og penger på å utvikle et element som er nøyaktig der det skal være mtp varme. For varmt, kan kloss tenne, for kaldt, ingen røyk. Dette er kvalitet tvers igjennom. Bare styr unna Smokai, det ser veldig bra ut på videoer, og forum, men sannheten er at røyken er svært dårlig kvalitetsmessig. Skitten, sur røyk som man ikke bør benytte på mat. Selv med god lufting er smokai det verste jeg noen gang har testet. Jeg har testet det meste. Holmsmoker likestilles med klosserøyk. De to gir den beste, og mest aromatiske røyk en kan drømme om. Stabilt, og billig i drift er dem også. Har, og bruker begge de to. Alt annet har jeg kvittet meg med.

   Slett
 7. Hei! Har du en arbeidstegning på dette?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, det har jeg dessverre ikke. Bare bygget selv på gefylen. Men fungerer veldig bra.

   Slett